CUET Sociology Question Paper – SSC STUDY


CUET (UG) Sociology Sample Question Paper for University Admission Entrance Test 2023-2024. Sociology MCQ questions set for online practice are given here.

Exam : CUET (UG) Entrance Exam
Subject : Sociology
Attempt any 40 questions out of 50
Time : 45 Minutes

Sociology Question Paper : CUET (UG)

Q.1: Which sociologist describe suicide as a social phenomenon?
(a) Emile Durkheim
(b) Talcott Parsons
(c) Robert K. Merton
(d) Jean Baudrillard

Q.2: What refers to the proportion of people in different age groups relative to the total population?
(a) Age structure of population
(b) Life expectancy
(c) Fertility rate
(d) Total fertility rate

Q.3: What are the salient demographic feature of India’s population?
(a) Growth rate of population
(b) Uneven distribution population
(c) Age composition
(d) All of the above

Q.4: The theory of population growth was written in
(a) The Sociological Analysis of Population
(b) Essay on Population
(c) Sociology and Population
(d) Indian Civil Service

Q.5: Dependents comprise of
(a) young people below 15
(b) old people above 65
(c) infants and 70 plus old people
(d) Both (a) and (c)

Q.6: The first National Family Planning Policy was announced in
(a) 1949
(b) 1952
(c) 1975
(d) 1999

Q.7: How many major divisions were determined in the Varna system?
(a) 6
(b) 5
(c) 3
(d) 4

Q.8: Who contributed to the development of sanskritisation and the dominant caste?
(a) Aristotle
(b) Bendit
(c) M. N. Srinivas
(d) Nehru

Q.9: The adivasis traded ………….
(a) salt
(b) forest produce
(c) elephants
(d) All of these

Q.10: Which of the following have been most important factor which giving rise to tribal movements?
(a) Issues related to ethnic-cultural identity.
(b) Conflict between tribes.
(c) Employment issues.
(d) Water availability related issues.

Q.11: Hierarchical order of caste is based on distinction between
(a) Purity and population
(b) Class and wealth
(c) Work and population
(d) Race and culture

Q.12: Traditionally, ……………… were the business communities.
(a) Marwaris
(b) Dhorai
(c) Vaisyas
(d) Jainis

Q.13: People often harbour what about other social groups?
(a) Equality
(b) Business
(c) Prejudices
(d) None

Q.14: What are untouchable castes considered to be?
(a) Priests
(b) Pure
(c) Impure
(d) none

Q.15: When did the OBC issue become a regional affair pursued at the state rather than the central level?
(a) Mid-forties
(b) Mid-sixties
(c) Mid-fifties
(d) None

Q.16: Who did Jyotirao Phule want to be educated?
(a) Men
(b) Boys
(c) Girls
(d) None

Q.17: Name the text written by Tarabai Shinde as a protest against society to focus on double standard of male dominated society
(a) Stree Purush
(b) Stree Satta
(c) Society of men
(d) False society

Q.18: The sociological perspective on race………… .
(a) begins with the assumption that races are based on easily classified differences
(b) considers race a social construct, not an absolute
(c) Neither (a) nor (b)
(d) Both (a) and (b)

Q.19: Activities which are determined by the accidents of birth and do not involve any choice on the part of the individuals concerned are known as
(a) descriptive
(b) subjective
(c) ascriptive
(d) None of these

Q.20: How many languages are recognised officially in 8th Schedule of Constitution?
(a) Eighteen
(b) Ten
(c) Eleven
(d) Fifteen

Q.21: ………… refers to the preconceived idea about an individual or groups.
(a) Stereotype
(b) Race
(c) Prejudice
(d) Caste

Q.22: Which of the following is not a part of Civil society?
(a) Doordarshan
(b) A car manufacturing company
(c) Both (a) and (b)
(d) Neither (a) nor (b)

Q.23: Which of the following term related to the arrival of modernity and the rise of science and rationality as alternatives to religious ways of understanding the world?
(a) Appreciation
(b) Licensing
(c) Privatisation
(d) Secularism

Q.24: The Report of the States Re-organisation Commission (SRC) which was implemented on?
(a) 1st October, 1956
(b) 1st November, 1956
(c) 1st September, 1956
(d) 1st December, 1956

Q.25: Our parliamentary, legal and educational system are based on which model?
(a) American model
(b) British model
(c) Indigenous model
(d) French model

Q.26: Which among the following cities experienced high rate of urbanisation in post-independence period?
(a) Kolkata
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) All of these

Q.27: Who did Marathi translation of Vidyasagar’s book Indu Prakash?
(a) Vishnu Shastri
(b) Pandita Ramabai
(c) Keshav Chandra Sen
(d) Veeresalingam

Q.28: Which social reformer was a philosopher, printer, writer, publisher, entrepreneur, etc.?
(a) Jotiba Phule
(b) Raja Ravi Varma
(c) Vidyasagar
(d) Viresalingam

Q.29: Sociologist ………… elaborates upon the modern context by sketching three aspects to the modern framework of change in colonial India: modes of communication, forms of organisation and the nature of ideas. New technologies have speeded up various
forms of communication.
(a) Satish Saberwal
(b) Max Weber
(c) Raja Ram Mohun Roy
(d) Jotiba Phule

Q.30: Who among the following is considered to the father of Indian Renaissance?
(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Vidyasagar
(c) Jotiba Phule
(d) Raja Ravi Varma

Q.31: The elections to the Constituent Assembly were held in ……….. .
(a) July 1945
(b) July 1946
(c) August 1945
(d) August 1946

Q.32: In colonial India the undemocratic and ………… practice of British colonialism contrasted sharply with the vision of freedom which western theories of democracy espoused and which the western educated Indians read about. In modern India, social change is not just about Indian or western ideas. It is a combination as well as reinterpretation of western and Indian ideas.
(a) democratic division
(b) discriminatory administrative
(c) non-discrimination administrative
(d) None of the above

Q.33: Which institution is ultimate interpreter of the constitution?
(a) Parliament
(b) President
(c) Supreme Court
(d) Attorney General

Q.34: Preamble of Indian Constitution seeks to ensure not only political justice but also
(a) cultural and social justice
(b) economic justice
(c) socio-Economic justice
(d) religious justice

Q.35: According to which Sociologist, party actions are always directed towards a goal which is undertaken in a planned manner?
(a) Max Weber
(b) Robert K. Merton
(c) David Riesman
(d) C. Wright Mill

Q.36: In which regions farmers entered into contracts with MNCs after globalisation in India?
(a) Punjab and Karnataka
(b) Gujarat and Maharashtra
(c) Haryana and Uttar Pradesh
(d) Bihar and Jharkhand

Q.37: Many working poor were tied to landowners in hereditary labour relationship such as which system in Gujarat?
(a) Kalpati
(b) Halpati
(c) None
(d) Hundi

Q.38: The laws that imposed an upper limit on the amount of land that can be owned by a particular family is known as
(a) Abolition of Zamindari system
(b) Tenancy Abolition and Regulation Act
(c) Land Ceiling Act
(d) Rayotwari system

Q.39: In which among the following states farmer suicides have become very common?
(a) Maharashtra and Karnataka
(b) Kerala and Andhra Pradesh
(c) Different parts of India
(d) All of the above

Q.40: …………….. is a term that refers to the structure or distribution of landholdings. Access to land forms the rural class structure because agricultural land is the most valuable productive resource in rural areas. What role one plays in the agricultural production
process is largely determined by one’s access to land?
(a) Industrial structure
(b) Agrarian structure
(c) Infrastructure
(d) Urbanisation

Q.41: Sambad Kaumudi in Bengali in the year 1821 was published by
(a) Ishwar Chandra Vidyasagar
(b) Dayanand Saraswati
(c) Raja Rammohun Roy
(d) Swami Vivekananda

Q.42: Who lost their livelihoods due to globalisation?
(a) Spinners and Twisters
(b) Fisherwomen
(c) Gun Collectors
(d) All of these

Q.43: Prepaid cash cards were banned because
(a) it lead to loss of tax.
(b) the government wanted to introduce new technology in India.
(c) criminals could easily escape being caught.
(d) operations were loosing their business.

Q.44: ………….. , systematised and transformed Sanskrit grammar and phonetics around the fourth century BCE. He was of Afghan origin. …The seventh century Chinese scholar Yi Jing learned his Sanskrit in Java (in the city of Shri Vijaya) on his way from China to
India.
(a) Panini
(b) Gautama
(c) Lokmanya
(d) None of these

Q.45: The Times of India was founded at which place in 1861?
(a) Madras
(b) Calcutta
(c) Bombay
(d) Sindh

Q.46: The movement that radically transform social relation, by capturing power are known as
(a) Reformist movement
(b) Revolutionary movements
(c) Redemptive movement
(d) Satyagraha movement

Q.47: Which among the following is not a form of protest?
(a) Candlelight processions
(b) Satyagraha
(c) Silent march
(d) Writing complaint letters

Q.48: The Adi Dharma Movement was visible in the state of ………….. .
(a) Punjab
(b) Maharashtra
(c) Chhattisgarh
(d) Delhi

Q.49: The book ‘Reinventing Revolution’ was written by
(a) Karl Marx
(b) Emile Durkheim
(c) Rajni Kothari
(d) Gail Omvedt

Q.50: Dalit literature opposed which system?
(a) Chaturvarna
(b) Trivarna
(c) Nirvana
(d) Ullekha

Answer Key : CUET Sociology Sample Question Paper

1. (a) 2. (a) 3. (d) 4. (b) 5. (d) 6. (b) 7. (d) 8. (c) 9. (d) 10. (a)
11. (a) 12. (c) 13. (c) 14. (c) 15. (c) 16. (c) 17. (a) 18. (b) 19. (c) 20. (a)
21. (c) 22. (c) 23. (d) 24. (b) 25. (b) 26. (d) 27. (a) 28. (c) 29. (a) 30. (a)
31. (b) 32. (b) 33. (c) 34. (c) 35. (a) 36. (a) 37. (b) 38. (c) 39. (d) 40. (b)
41. (c) 42. (d) 43. (c) 44. (a) 45. (c) 46. (b) 47. (d) 48. (a) 49. (d) 50. (a)

Thanks for visit and attempt CUET (UG) Sociology sample practice Question Paper. You may find more : CUET Sample Paper Archives

Disclaimer

The information contained in this post is for general information purposes only. The information is provided by CUET Sociology Question Paper - SSC STUDY and while we endeavour to keep the information up to date and correct, we make no representations or warranties of any kind, express or implied, about the completeness, accuracy, reliability, suitability or availability with respect to the website or the information, products, services, or related graphics contained on the post for any purpose.

Note: We do not provide any movies download links. Piracy is a serious crime. Be a good citizen and watch or download movies from genuine platforms like Netflix, Disney+Hotstar, Amazon Prime, Alt Balaji and etc..

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *