CUET Sample Paper English Language


Solved Sample Paper of English Language for CUET (UG) Entrance Test Exam 2023. Practice questions as per latest syllabus and exam pattern.

Instruction 40 questions to be attempted out of 50.
Time : 45 Minutes

CUET Sample Paper Language (English)

Question No: 1 to 5 based on Comprehension:
In the following passages, some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

A year is hardly sufficient time for a Master to (1) _____ about a new school, leave alone absorb distinct tradition like (2) ________, Most of the new appointees had not served in a residential school and (3) ______ time to learn. But the short tenure did not allow (4) _______. they could not develop understanding of the student and his (5) ___________.

Q.1: Select the most appropriate option for blank No. 1.
(A) learnt
(B) learn
(C) learns
(D) learning

Q.2: Select the most appropriate option for blank No. 2.
(A) ourselves
(B) himself
(C) mine
(D) ours

Q.3: Select the most appropriate option for blank No. 3.
(A) needing
(B) need
(C) needed
(D) needs

Q.4: Select the most appropriate option for blank No. 4.
(A) them
(B) those
(C) these
(D) that

Q.5: Select the most appropriate option for blank No. 5.
(A) environmentalist
(B) environmental
(C) environment
(D) environmentally

Directions (Qs. No. 6-10): Answer the Question based on below given passage :

The president of R.W.A. Chelavoor Heights, Kozhikode, has to put up a notice to inform residents about a power-cut for their residential area.

Q.6: Select the appropriate title for the notice.
A. Choosing Own Power Cuts
B. Scheduled Power Cut
C. The Need to Save Power
D. Power and Resident Safety

Q.7: Select the option that lists the most accurate opening for this notice.
A. Greetings and attention please, to one and all in Chelavoor Heights.
B. This notice is written to share some news with you all about
C. This is to inform all the residents of Chelavoor Heights about
D. I wish to share with all officials of R.W.A. Chelavoor Heights that

Q.8: Select the option with the information points to be included in the body of the notice.
(1) Opinion about regular power cuts
(2) Resolution for power cuts
(3) Reason for the power cut
(4) Timings of the power cut
(5) Complaint against regular power cuts
(6) Date of the power cut
A. (1) and (4)
B. (2), (3) and (5)
C. (2) and (6)
D. (3), (4) and (6)

Q.9: Would this notice reflect the name of the R.W.A.?
A. Yes, because it is the issuing body.
B. No, because it is understood through the signature.
C. Yes, because it makes it informal.
D. No, because the title makes it clear.

Q.10: Select the appropriate conclusion for this notice.
A. Stay informed
B. Collaboration solicited
C. Stay prepared
D. Inconvenience regretted

Directions (Qs. No. 11-15): Answer the Question based on below given passage :

Tiny vestiges of the old terror would return. But now I could frown and say to that terror, “Trying to scare me, eh? Well, here’s to you! Look!” And off I’d go for another length of the pool. This went on until July. But I was still not satisfied. I was not sure that all the terror had left. So, I went to Lake Wentworth in New Hampshire, dived off a dock at Triggs Island, and swam two miles across the lake to Stamp Act Island. I swam the crawl, breast stroke, side stroke, and back stroke. Only once did the terror return. When I was in the middle of the lake, I put my face under and saw nothing but bottomless water. The old sensation returned in miniature.

Q.11: Why did Douglas go to swim at Lake Wentworth?
A. To showcase his skills for all who had doubted him.
B. To honor the efforts of his swimming instructor.
C. To build on his ability of swimming in a natural water body.
D. To know for sure that he had overcome his fear of drowning in water.

Q.12: Select the option that lists the correct inference based on the information in the extract.
A. Triggs Island and Stamp Act Island are both located in Lake Wentworth.
B. Lake Wentworth is a part of Triggs Island.
C. Stamp Act Island is two miles away from New Hampshire.
D. Lake Wentworth is connected via docks to New Hampshire.

Q.13: What was the reason for the ‘return’ of terror?
A. Superstitions about the dock at Triggs Islands
B. Recent reports about drowning incidents
C. Prior drowning experiences
D. Warnings by experienced swimmers

Q.14: Douglas mentions that the old sensation returned in miniature.
He means that he felt the familiar feeling of fear ______
A. at irregular intervals
B. on a small scale
C. repeatedly
D. without notice

Q.15: How did Douglas handle the ‘old sensation’?
A. Addressed it
B. A voided it
C. Submitted to it
D. Stayed indifferent to it

Directions (Qs. No. 16-20): Answer the Question based on below given passage :

Democratic societies from the earliest times have expected their governments to protect the weak against the strong. No “era of good feeling” can justify discharging the police force or giving up the idea of public control over concentrated private wealth.
On the other hand, It is obvious that a spirit of self-denial and moderation on the part of those who hold economic power will greatly soften the demand for absolute equality. Men are more interested in freedom and security than in an equal distribution of wealth. The extent to which Government must interfere with business, therefore, is not exactly measured by the extent to which economic power is concentrated into a few hands.
The required degree of government interference depends mainly on whether economic powers are oppressively used and on the necessity of keeping economic factors in a ‘tolerable state of balance.’
But with the necessity of meeting all these dangers and threats to liberty, the powers of government are unavoidably increased, whichever political party may be in office. The growth of government is a necessary result of the growth of technology and of the problems that go with the use of machines and science. Since the government in our nation, as well as in all civilised nations, must take on more powers to meet its problems, there is no way to preserve freedom except by making democracy more powerful.

Q.16: ‘Era of good feeling’ in second sentence can mean
A. time of prosperity
B. time of adversity
C. time without government
D. time of police atrocities

Q.17: “Tolerable state of balance” in the last sentence of the first paragraph may mean
A. a reasonable amount of government interference
B. an adequate level of police force
C. a reasonable check on economic power
D. a reasonable level of economic equality

Q.18: A spirit of moderation on the part of the economically sound people would make the less-privileged
A. unhappy with their lot
B. clamour less for absolute equality
C. unhappy the rich people
D. more interested in freedom and security

Q.19: The advent of science and technology has
A. increased the chances of economic inequality
B. increased the freedom of people
C. increased the powers of the government
D. increased the tyranny of the political parties

Q.20: The growth of government is necessitated
A. to curb the accumulation of wealth in a few hands
B. to deploy the police force wisely
C. to monitor science and technology
D. to make the rich and the poor happy

Q.21: Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select ‘No substitution’.
If he doesn’t reach the station in time, he would sure miss the train.
(A) would surely miss
(B) No substitution
(C) will sure missing
(D) will surely miss

Q.22: Select the most appropriate to fill in the blank.
It is claimed that if you take a certain homeopathic medicine, It will _____ you against the coronavirus.
(A) Shelter
(B) immune
(C) reinforce
(D) fortify

Q.23: Select the most appropriate synonym of the given word.
WRY
(A) straight
(B) frank
(C) forthright
(D) crooked

Q.24: In the given sentence, identify the segment which contains the grammatical error.
My mother generally read the local newspaper to keep abreast of the local news.
(A) the local newspaper
(B) of the local news
(C) My mother generally read
(D) to keep abreast

Q.25: Select the most appropriate ANTONYM of the given word.
SUSTENANCE
(A) refreshment
(B) livelihood
(C) starvation
(D) nourishment

Q.26: Select the INCORRECTLY spelt word.
(A) superior
(B) superstition
(C) superflous
(D) supreme

Q.27: Select the option that will improve the underlined segment in the given sentence. In case no improvement is needed, select ‘NO improvement’
What a palace home!
(A) pushy
(B) palatial
(C) palatable
(D) No improvement

Q.28: Select the most appropriate synonyms of the given word.
MALIGNANT
(A) vicious
(B) beneficial
(C) loving
(D) healthy

Q.29: Select the most appropriate meaning of the given idiom.
Under wraps
(A) under estimate
(B) double layered
(C) secretly
(D) underhand

Q.30: Select the most appropriate ANTONYM of the given word.
DEVIOUS
(A) Deceitful
(B) Shrewd
(C) straight
(D) calculating

Q.31: Select the correct indirect form of the given sentence.
Anju said to Vijaya, “You can stay with us whenever you are in Delhi.”
(A) Anju told Vijaya that she could stay with them whenever she was in Delhi.
(B) Anju told Vijaya that she could stay with them whenever you were in Delhi.
(C) Anju told Vijaya that she can stay with us whenever she is in Delhi.
(D) Anju told Vijaya that you can stay with us whenever you are in Delhi.

Q.32: Select the option which means the same as the group of words given.
A government run by the wealthy people
(A) oligarchy
(B) monarchy
(C) plutocracy
(D) aristocracy

Q.33: Select the correct passive form of the given sentence.
The central Board of Secondary Education has launched a new helpline for students.
(A) A new helpline for students is launched by the Central Board of Secondary Education.
(B) A new helpline for students will be launched by the Central Board of secondary Education.
(C) A new helpline for students had been launched by the Central board of Secondary Education.
(D) A new helpline for students has been launched by the central Board of Secondary Education.

Q.34: Given below are four jumbled sentence. Out of the given options, pick the one that gives their correct order.
A. He lived in a small house near the main road of a village.
B. As both, he and his wife, worked hard, they made a small fortune.
C. But one thing caused them great sorrow: they had no children.
D. After he got married, he started a tailor’s shop.
(A) ABDC
(B) BDAC
(C) ADBC
(D) BACD

Q.35: Select the most appropriate word to fill in the blank.
Debjyoti’s short animation film ______ highlights the stark contrast between the rich and the poor in India.
(A) poignantly
(B) strictly
(C) carelessly
(D) sweetly

Q.36: Select the most appropriate meaning of the given idiom.
On tenterhooks
(A) Very sad
(B) Very tense
(C) Very happy
(D) Very angry

Q.37: Select the INCORRECTLY spelt word.
(A) disappear
(B) until
(C) twelth
(D) temperature

Q.38: Examine the four jumbled sentences. Out of the given options, pick the one that gives their correct order.
A. We gently put the fledgling back into the nest.
B. One morning, we found one of the four fallen on the ground.
C. The robin couple built a nest in our verandah and laid four eggs.
D. Once they had hatched, they busily took turns feeding the four.
(A) CDBA
(B) ACDB
(C) BADC
(D) DABC

Q.39: Select the word which means the same as the group of words given.
That which is incapable of being read or understood
(A) Indelible
(B) Illegible
(C) Illegal
(D) Intelligible

Q.40: The following sentence has been split into four segments. Identify the segment which contains a grammatical error.
Deepu’s mother / has repeated asked him / to lower the volume / of his mobile.
(A) has repeated asked him
(B) to lower the volume
(C) of his mobile
(D) Deepu’s mother

Q.41: Identify the part of speech of the underlined word.
This singer is little known outside his state.
A. Adjective
B. Noun
C. Verb
D. Adverb

Q.42: A sentence is divided in four parts, given as options below. Identify the option that indicates the erroneous part of the sentence.
I can’t believe that you have never seen elephant in Kerala.
A. I can’t believe
B. elephant
C. that you have never seen
D. in Kerala

Q.43: From the given options, choose the correct meaning of the below word.
Felicity
A. Felony
B. Minor
C. Happiness
D. Grief

Q.44: From the given options, choose the meaning of the underlined phrase in the given sentence:
You cannot always go by appearances at an interview.
A. Finalise
B. See
C. Ask for
D. Judge from

Q.45: Being a big businessman, Gita’s father is very affluent.
A. Prosperous
B. Poor
C. Talkative
D. Intelligent

Q.46: The young boys were reprimanded for watching obscene videos.
A. Objectionable
B. Vulgar
C. Displeasing
D. Condemnable

Q.47: Select the most appropriate word for the given group of words.
A dome shaped shelter built from blocks of solid snow used by Eskimos
A. Wigwam
B. Yurt
C. Tepee
D. Igloo

Q.48: Select the most appropriate meaning of the given idiom.
The trouble makers took to their heels when they saw the police coming.
A. hid themselves
B. ran away
C. faced them boldly
D. prepared to fight

Q.49: Select the most appropriate sequence from the given options to make a meaningful paragraph from jumbled sentences.
A. It is because nowadays people have no time for recreation.
B. But this pastime is getting out of favour now.
C. It is really a thrilling exercise.
D. Flying kites is my favorite pastime.
a. DCBA
b. CDAB
c. DBAC
d. BCDA

Q.50: Fill in the blank with the most appropriate idiom.
This is strictly ……….. but some changes are going to happen in the company in the near future.
A. off the rails
B. off the key
C. off the mark
D. off the record

Answer Key : CUET Sample Paper English Language

1. (b) 2. (d) 3. (c) 4. (d) 5. (c) 6. (b) 7. (c) 8. (d) 9. (a) 10. (d)
11. (d) 12. (a) 13. (c) 14. (b) 15. (a) 16. (a) 17. (a) 18. (b) 19. (c) 20. (d)
21. (d) 22. (d) 23. (d) 24. (c) 25. (c) 26. (c) 27. (b) 28. (a) 29. (c) 30. (c)
31. (a) 32. (c) 33. (d) 34. (c) 35. (a) 36. (b) 37. (c) 38. (a) 39. (b) 40. (a)
41. (d) 42. (b) 43. (c) 44. (d) 45. (a) 46. (b) 47. (d) 48. (b) 49. (a) 50. (d)

Thanks for attempt CUET (UG) Sample Paper of English Language for 2023 Exam.

Looking for CUET (UG) Sample Paper English Language PDF : CUET Sample Paper PDF : Download

Disclaimer

The information contained in this post is for general information purposes only. The information is provided by CUET Sample Paper English Language and while we endeavour to keep the information up to date and correct, we make no representations or warranties of any kind, express or implied, about the completeness, accuracy, reliability, suitability or availability with respect to the website or the information, products, services, or related graphics contained on the post for any purpose.

Note: We do not provide any movies download links. Piracy is a serious crime. Be a good citizen and watch or download movies from genuine platforms like Netflix, Disney+Hotstar, Amazon Prime, Alt Balaji and etc..

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *