CUET Political Science Mock Test


CUET Political Science Practice Mock Test for University Admission Entrance Exam 2023 -2024. Full Question Paper as per new exam pattern and syllabus for online preparation of CUET Exams.

Common University Entrance Test
Section II – Domain Subject : Political Science
Attempt any 40 questions, out of 50
Time : 45 Minutes

CUET Political Science Practice Mock Test

Q.1: Why did India not join either of the two camps i.e. Western alliance or Eastern alliance during the Cold War era?
(a) India was afraid of both the camps.
(b) India was working for a third camp.
(c) India wanted to keep away from both the alliances.
(d) Both the US and the Soviet Union were against India.

Q.2: Which one of the following statements about the Non-Aligned Movement is NOT correct?
(a) There are five founder members of NAM.
(b) The first Non-aligned Summit was held in Belgrade.
(c) NAM became the third superpower.
(d) The first Non-aligned Summit was attended by 25 states.

Q.3: The founder of NAM, Sukarno was from Indonesia, Joseph Broz Tito from ……. and Kwame Nkrumah from …… .
(a) Afganistan and Yugoslavia
(b) Indonesia and China
(c) Yugoslavia and Ghana
(d) Indonesia and Ghana

Q.4: Why did Russia become the successor of USSR?
(a) Russia led the formation of CIS
(b) It inherited the Soviet seat in the UN
(c) It was the largest republic
(d) Boris Yeltsin was more charismatic than Gorbachev

Q.5: Why was the ‘First Gulf War’ called the ‘Video Game War’?
(a) Use of military’s in large number.
(b) Use of mass destruction weapons.
(c) Widespread television coverage.
(d) All of the above

Q.6: Which of the following sections or bodies can pose a challenge to US Dominance?
(a) Social Movements
(b) Media and intellectuals
(c) Non-Governmental organizations
(d) All of the above

Q.7: Name the country whose foreign policy did not give much attention to ASEAN during Cold War.
(a) China
(b) Indonesia
(c) India
(d) Thailand

Q.8: Which among the following statement is true?
(a) Iran is a observer country of SAARC.
(b) Russia is the founder country of BRIC.
(c) The Organisation for European Economic Cooperation (OEEC) was established in 1949.
(d) Thailand is a member country of ASEAN

Q.9: Which of the following countries has the world’s second-largest number of start-up enterprises?
(a) USA
(b) India
(c) Israel
(d) China

Q.10: On what principles, the Constitution of Bangladesh was drafted?
(a) Secularism
(b) Democracy and Socialism
(c) Both (a) and (b)
(d) Communism

Q.11: Which one of the following factors has strengthened relations between India and Sri Lanka?
(a) Ethnic conflict in Sri Lanka.
(b) Free trade agreement with Sri Lanka.
(c) India’s peace keeping force.
(d) India’s attitude towards Tamils in Sri-Lanka

Q.12: Which among the following countries is one of India’s largest trading partners among the SAARC countries?
(a) Bhutan
(b) Sri Lanka
(c) Nepal
(d) Pakistan

Q.13: How many founder states signed the UN Charter in 1945?
(a) 45
(b) 51
(c) 52
(d) 56

Q.14: The United Nations Children’s Fund (UNICEF) was created by …………… .
(a) UN Development Council
(b) UN Development Group
(c) UN Security Council
(d) UN General Assembly

Q.15: The countries which used WTO to advance its own interest are ……………… .
(a) USA
(b) European Union
(c) Japan
(d) All of these

Q.16: Human rights include
(a) Political rights
(b) Economic rights
(c) Indigenous rights of minorities
(d) All of the above

Q.17: Poverty in South Asia has led to a problem of ……………… .
(a) Migration
(b) Insecurity
(c) Terrorism
(d) Over-population

Q.18: Arrange the following terrorist attacks in sequence.
1. Peshawar School Massacre
2. Kabul School Bombing
3. Brussels Bombing
4. Paris Attacks
Codes
(a) 4, 3, 1 and 2
(b) 2, 3, 4 and 1
(c) 1, 4, 3 and 2
(d) 1, 3, 2 and 4

Q.19: Global common include Earth’s …………… Antarctica, the ocean floor and the outer space.
(a) Atmosphere
(b) Arctic region
(c) Environment
(d) Lithosphere

Q.20: Which of the following countries is faced with the problem of forest clearing?
(a) Australia
(b) Japan
(c) UK
(d) Mexico

Q.21: When was the United Nations Conference on Environment and Development held in Rio de Janeiro, Brazil?
(a) 1972
(b) 1992
(c) 1982
(d) 1994

Q.22: What does the left wing argue about the contemporary globalisation?
(a) Globalisation makes rich richer and poor poorer.
(b) They want a return to self reliance.
(c) Globalisation harms the traditional culture.
(d) All of the above

Q.23: …… is all about who gets what, when, where and how.
(a) Globalisation
(b) Privitisation
(c) Resources Geopolitics
(d) Liberalisation

Q.24: Where was the latest WSF meeting held?
(a) USA
(b) Sweden
(c) India
(d) Brazil

Q.25: Muslim population in India in 1951 was …………
(a) 15%
(b) 12%
(c) 10%
(d) 5%

Q.26: The accession of which princely states was resolved after plebiscite that confirmed people’s desire to join India?
(a) Hyderabad
(b) Junagarh
(c) Manipur
(d) Kashmir

Q.27: Choose the one which was NOT a Princely State of British India?
(a) Mysore
(b) Hyderabad
(c) Bombay
(d) Manipur

Q.28: Who drafted the first five year plan?
(a) K C Negoy
(b) T T Krishnamachari
(c) K N Raj
(d) J C Kumarappa

Q.29: Who among the following is the ex-offio chairperson of NITI Aayog?
(a) The President of India
(b) The Vice President of India
(c) The Prime Minister of India
(d) The Chief Justice of India

Q.30: National Development Council was set up on ……………… .
(a) 6th August, 1950
(b) 6th August, 1951
(c) 6th August, 1952
(d) 6ht August, 1953

Q.31: In which year Panchsheel was signed ?
(a) 1955
(b) 1956
(c) 1954
(d) 1950

Q.32: When did the formal diplomatic relations developed between India and Israel?
(a) 1990
(b) 1991
(c) 1992
(d) 1993

Q.33: A 20-year Treaty of Peace and Friendship of India with the Soviet Union was signed in …………
(a) August, 1965
(b) August, 1967
(c) August, 1971
(d) August 1972

Q.34: Which party dominated the first three general elections?
(a) Communist Party of India
(b) Indian National Congress
(c) Bhartiya Jana Sangh
(d) Socialist Party

Q.35: India is an example of ………… coalition system.
(a) One-party
(b) Bi-party
(c) Tri-party
(d) Multi-party

Q.36: A group of powerful and influential leaders within the Congress were known as …………, led by K Kamraj.
(a) Extremists
(b) Syndicate
(c) Moderates
(d) Swarajists

Q.37: What kind of special powers to the government are provided by the Indian Constitution during an emergency?
(a) Press censorship
(b) Powers are concentrated with the Union Government
(c) Government has the power to restrict all or any of the Fundamental Rights
(d) Both (b) and (c)

Q.38: Mention the main constituents of Janata Party.
(a) Congress (O)
(b) Bhartiya Jana Sangh
(c) Bhartiya Lok Dal, Socialist Party
(d) All of the above

Q.39: Which of the following aspects were opposed by Pandit Deendayal Upadhyaya?
(a) Marxist Socialism
(b) Western Capitalism
(c) Decentralization
(d) Both (a) and (b)

Q.40: What is the full form of BKU?
(a) Bharath kalyan union
(b) Bharatiya kisan union
(c) Bharat kisan unnati
(d) None of these

Q.41: Where was the movement called Mazdoor Kisan Shakti Sangh then started?
(a) Uttar Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Odisha
(d) Madhya Pradesh

Q.42: The National Rehabilitation Policy formed by the government in 2003 can be seen as an achievement of the movements like …………
(a) MKSS
(b) NBA
(c) BKU
(d) NFF

Q.43: Jammu and Kashmir was ruled by Hindu ruler ………
(a) Jai Singh
(b) Hari Singh
(c) Rawal Singh
(d) Sangram Singh

Q.44: The ………… was formed in 1920 as the political wing of the Sikhs.
(a) Khalistan
(b) Punjabi Suba
(c) Akali Dal
(d) None of these

Q.45: Which movement used democratic means like public debates and the electoral platform to achieve its end?
(a) Akali movement
(b) Dravidian movement
(c) Secessionist movement
(d) J&K movement

Q.46: What does Hindutva mean?
(a) It means Hinduness
(b) It was based on Indian nationhood
(c) It means everyone must accept India not only as their fatherland but also as their holyland
(d) All of the above

Q.47: Bhartiya Janata Party is rebirth of which of the following political party?
(a) Bhartiya Jana Sangh
(b) Bahujan samaj party
(c) Samajwadi party
(d) Shiv sena

Q.48: Which of the following were the main agendas of General election of 2009 by UPA-II?
(i) Employment Generation
(ii) Social Equity
(iii) Poverty reduction
(iv) Laws on Population control
(a) Both (i) and (ii)
(b) Only (iii)
(c) Only (iv)
(d) Both (iii) and (iv)

Q.49: When Bhutan became a constitutional monarchy?
(a) 2006
(b) 2007
(c) 2008
(d) 2009

Q.50: Jayaprakash Narayan has defined Total Revolution as a combination of …………revolutions.
(a) Five
(b) Six
(c) Seven
(d) Eight

Answer Key : CUET Political Science Mock Test

1. (c) 2. (c) 3. (c) 4. (b) 5. (c) 6. (d) 7. (c) 8. (c) 9. (c) 10. (c)
11. (b) 12. (b) 13. (b) 14. (d) 15. (d) 16. (d) 17. (a) 18. (c) 19. (a) 20. (d)
21. (b) 22. (a) 23. (c) 24. (d) 25. (b) 26. (b) 27. (c) 28. (c) 29. (c) 30. (c)
31. (c) 32. (c) 33. (c) 34. (b) 35. (d) 36. (b) 37. (d) 38. (d) 39. (d) 40. (b)
41. (b) 42. (b) 43. (b) 44. (c) 45. (b) 46. (d) 47. (a) 48. (a) 49. (c) 50. (c)

You may find more CUET Political Science Mock Test at : CUET Sample Paper Archives

Disclaimer

The information contained in this post is for general information purposes only. The information is provided by CUET Political Science Mock Test and while we endeavour to keep the information up to date and correct, we make no representations or warranties of any kind, express or implied, about the completeness, accuracy, reliability, suitability or availability with respect to the website or the information, products, services, or related graphics contained on the post for any purpose.

Note: We do not provide any movies download links. Piracy is a serious crime. Be a good citizen and watch or download movies from genuine platforms like Netflix, Disney+Hotstar, Amazon Prime, Alt Balaji and etc..

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *