CUET Home Science Mock Test


CUET (UG) Home Science 50 important MCQ questions online practice Mock Test for the university entrance test 2023 – 2024.

CUET (UG) Mock Test
Subject : Home Science
Attempt any 40 MCQ questions, out of 50
Time : 45 miniutes

CUET (UG) Home Science Mock Test

Q.1: What is the meaning of development?
(a) Successive series of changes
(b) Progressive series of changes that occur as a result of motivation
(c) Progressive series of changes that occur in an orderly and predictable pattern as a result of maturation and experience.
(d) Progressive series of changes that occur as a result of motivation and experience.

Q.2: The span of years during which boys and girls move from childhood to adulthood – mentally, emotionally, socially and physically is called __.
(a) Late childhood
(b) Infancy
(c) Adolescence
(d) None of these

Q.3: An adolescent who faces identity crises and poor self esteem is often the result of ___.
(a) Early experiences
(b) Underachievement
(c) Developmental issues
(d) All of these

Q.4: To how many distinct phases puberty is divided?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five

Q.5: What approach could be adopted by the parents to improve their relations with adolescents?
(a) Frequent communication
(b) Providing them opportunities
(c) Both (a) and (b)
(d) Making a decision for them

Q.6: What kind of issues and concerns are encountered during adolescence period?
(a) Depression
(b) Eating disorders
(c) Handling stress and peer pressure
(d) All of the above

Q.7: Which of the following factor/s didn’t influence career choices of an individual?
(a) Social Prestige
(b) Internal satisfaction
(c) Economic stability
(d) Peer Pressure

Q.8: Middle adulthood occurs between the age of _________
(a) 35 to 40 years
(b) 35 to 45 years
(c) 35 to 54 years
(d) 35 to 60 years

Q.9: What could be done by a person to control his anger? Choose the correct option:
(a) Best method is to forgive and forget.
(b) One can write down his/her thoughts.
(c) Divert his/her attention by involving in a hobby or activity.
(d) All of the above

Q.10: Why is Calcium required for an infant aged 0 to 12 months?
(a) High metabolic rate
(b) Muscles grow in size and strength
(c) Increase in blood volume
(d) Increase in bone structure

Q.11: What is the calorie requirement of women doing sedentary work?
(a) 2425 kcal
(b) 1875 kcal
(c) 2225 kcal
(d) 3800 kcal

Q.12: According to the ICMR, the portion size of cereals and millets in a balanced diet should be _.
(a) 30 gm
(b) 50 gm
(c) 20 gm
(d) 40 gm

Q.13: All vegetables and fruits should be washed with
(a) Potassium chloride
(b) Zinc oxide
(c) Magnesium permanganate
(d) Potassium permanganate

Q.14: According to ____________, food adulteration is the act of deliberately spoiling the quality of food that is offered for sale.
(a) FPO
(b) FSSAI
(c) AGMARK
(d) ISI MARK

Q.15: First Agmark standard was fixed for
(a) Pulses
(b) Wheat
(c) Rice
(d) Ghee

Q.16: When is liquid diet given?
(a) After recovery
(b) Before surgery
(c) After surgery
(d) Before disease

Q.17: Which of the following contain gluten protein?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Pulses
(d) Maize

Q.18: What is an example of Intermitten fever?
(a) Influenza
(b) Malaria
(c) Pneumonia
(d) Tuberculosis

Q.19: Barter of goods is a way to increase _.
(a) indirect income
(b) direct income
(c) real income
(d) money income

Q.20: Choose a problem a family can face if it does not maintain a record of its house hold expenses.
(a) Judicious expenses on household
(b) No Guidance for Current and Future Expenses
(c) Buying branded items
(d) Preparation of food at home

Q.21: Income means
(a) money
(b) house
(c) furniture
(d) All the above

Q.22: Which of the following is the best option for home saving?
(a) Post office
(b) Banks
(c) Both (a) and
(b) (d) Private agency

Q.23: Fixed Deposit can
(a) not be withdrawn before maturity
(b) paid only after maturity
(c) be withdrawn before maturity
(d) All of above

Q.24: LIC Jeevan Arogya scheme is a comprehensive health policy. Based on this statement, choose a feature of his policy from the following options:
(a) Income Tax rebate is not available
(b) It covers only the policy holder
(c) It has flexible premium payment options
(d) The full amount of sum is payable to the nominee

Q.25: What is adulteration?
(a) Lack of quality
(b) Unintentional addition of substance which compromises the quality of the product
(c) Intentional addition or removal of components which compromises the quality of the product
(d) Both (b) and (c)

Q.26: Which one of the following does not provide certificate of standardisation in India?
(a) ISI
(b) Agmark
(c) Hallmark
(d) COPRA

Q.27: Your friend from village has come to city. He wants to buy a packet of biscuit. He does not know about standardization mark. Which logo or mark you will have to look for on a biscuit packet to help him?
(a) Agmark
(b) FSSAI
(c) Hallmark
(d) ISO mark

Q.28: Choose the incorrect pair.
(a) Tint- red
(b) Shade- black
(c) Warm- pink
(d) Cool- blue

Q.29: In an apparel, the proportion of the blouse, skirt and body should be
(a) 3 : 5 : 8
(b) 5 : 8 : 13
(c) 5 : 8 : 15
(d) 2 : 5 : 8

Q.30: Which of the following is not an incident of harmony in designing?
(a) Square collar with square pockets
(b) Satin kurti with satin pants
(c) Flower print with striped pockets
(d) Same color gathers and darts

Q.31: Which of the fabrics is the costliest?
(a) Cotton
(b) Jute
(c) Pure wool
(d) Nylon

Q.32: The appearance of the fabric is impacted by
(a) Fiber yarn
(b) Weave
(c) Finish
(d) All of these

Q.33: Which of the following statement is true?
(i) Fabric should be soft and smooth
(ii) Fabric should allow air to pass
(iii) Fabric should be light weight
(a) Only (i)
(b) Only (ii)
(c) Only (iii)
(d) All of these

Q.34: Rohan is an infant. His mother wants to get some clothes for him. Which fabric should she prefer?
(a) Silk
(b) Georgette
(c) Linen
(d) Crepe

Q.35: Which of the following pairs is incorrect for clothing based on size?
(a) Girls clothing- chest size
(b) Men’s shirt- collar size
(c) Trousers- free size
(d) Children clothing- age

Q.36: Which of the following is true for hemming in apparels?
(a) It should be uniform in size and lie flat and even.
(b) It should be made using matching threads
(c) It should have sufficient markings
(d) All of the above

Q.37: Hot iron stains are categorized into which type of stains?
(a) Mineral stains
(b) Other stains
(c) Colour stains
(d) None of the above

Q.38: Choose the correct pair from the given options.
(a) Alkaline reagents- sodium perbonate
(b) Acidic reagents- oxalic acid
(c) Solvents- hydrogen peroxide
(d) Bleaching agents- Vinegar

Q.39: Which of the following is/are the common principles used for storing daily wear clothes?
(a) Used clothes should be dried out before hanging.
(b) Use of insecticides is advised before storing any types of clothes.
(c) Small garments should be stored in a separate small drawer.
(d) All of the above

Q.40: Which type of cloth is used in the simple filtering method?
(a) Cotton
(b) Muslin
(c) Velvet
(d) Nylon

Q.41: In which method, a small size filter is used with a candle?
(a) Zero B Filter
(b) UV Filter
(c) RO Filter
(d) Four Pitcher Method

Q.42: In how much time, the filters in the RO Filter method need to be changed?
(a) Every 1 year
(b) Every 60 days
(c) Every 6 months
(d) Every 6 weeks

Q.43: Which of the following is a benefit of chlorine tablets?
(a) It is an unreliable method.
(b) It kills any coliform bacteria in the water.
(c) It removes suspended impurities.
(d) It uses filtered water

Q.44: When was the DWCRA scheme introduced?
(a) 1981-82
(b) 1982-83
(c) 1983-84
(d) 1984-85

Q.45: Who implements the DWCRA?
(a) DRDA
(b) DWCRA team
(c) Gram panchayat
(d) The union government

Q.46: The MGNREGA scheme is run by
(a) The Union Government
(b) The State Government
(c) Gram Panchayat
(d) All of the above

Q.47: ______________ means that one is working for some other persons and that one is paid in return of the services rendered.
(a) Wage employment
(b) Self employment
(c) Corporate employment
(d) Government employment

Q.48: What kind of self employment can a person be involved in after learning about consumer awareness?
(a) Consumer activist
(b) Running a school
(c) Providing consultancy
(d) Starting a business

Q.49: What is the calories requirement per day of an infant aged 6 to 12 months?
(a) 92 kcal/kg body weight
(b) 80 kcal/kg body weight
(c) 2.05 g/kg body weight
(d) 1.65 g/kg body weight

Q.50: Which of the following is not the cultural factors influencing food selection?
(a) Regional preferences
(b) Media and peer groups
(c) Traditions, customs and festivals
(d) Religious beliefs

Answer key : CUET Home Science Mock Test

1. (c) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (d) 7. (d) 8. (c) 9. (d) 10. (d)
11. (b) 12. (a) 13. (d) 14. (b) 15. (d) 16. (c) 17. (b) 18. (b) 19. (a) 20. (b)
21. (d) 22. (c) 23. (c) 24. (c) 25. (d) 26. (d) 27. (b) 28. (a) 29. (a) 30. (c)
31. (c) 32. (d) 33. (d) 34. (c) 35. (c) 36. (d) 37. (b) 38. (b) 39. (d) 40. (b)
41. (a) 42. (c) 43. (b) 44. (b) 45. (a) 46. (c) 47. (a) 48. (a) 49. (b) 50. (b)

More CUET Home Science Mock Test : CUET Sample Paper Archives

Disclaimer

The information contained in this post is for general information purposes only. The information is provided by CUET Home Science Mock Test and while we endeavour to keep the information up to date and correct, we make no representations or warranties of any kind, express or implied, about the completeness, accuracy, reliability, suitability or availability with respect to the website or the information, products, services, or related graphics contained on the post for any purpose.

Note: We do not provide any movies download links. Piracy is a serious crime. Be a good citizen and watch or download movies from genuine platforms like Netflix, Disney+Hotstar, Amazon Prime, Alt Balaji and etc..

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *