CUET General Test Practice Paper


CUET (UG) Section III General Test Paper consist 75 questions from General Intelligence and Reasoning, Math’s, General Knowledge, General Awareness, and Current affairs. A Model CUET General Test Practice Paper for the practice of upcoming entrance exam for the admission in academic session 2023 -2024 are given below.

Model Practice Paper : CUET General Test

Reasoning Question : CUET General Test Practice Paper

Q.1: In a certain code language, ‘GOLD’ is written as ‘HPME’, and ‘FAKE’ is written as ‘GBLF’. How will ‘SOAP’ be written in that language?
A. TPQB
B. TBPQ
C. PTBQ
D. TPBQ

Q.2: Select the correct combination of mathematical signs to replace the * signs and to balance the given equation.
64*4*3*71*19*5*43
A. -, +, x, =, -, x
B. +, =, \times, \div, -, +


C. x, +, =, -, x, –
D. \div, +, =, -, \times, +

Q.3: Pointing to a woman in a picture, Taran said, “She is the mother of the father-in-low of my husband”. How is Taran related to that woman ?
A. Mother
B. Granddaughter
C. Sister
D. Daughter

Q.4: The second number in the given number pairs is obtained by performing certain mathematical operations(s) on the first number. The same operations(s) are followed in all the number pairs, except one. Find that odd number pair.
A. 3 : 7
B. 15 : 63
C. 8 : 26
D. 23 : 123

Q.5: Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series ?
4, 9, 17, 30, 50, 81, 125, ?
A. 186
B. 166
C. 168
D. 163

Q.6: Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. (The words must be considered as meaningful English words and must NOT be related to each other based on the number of letters/number of consonants/vowels in the word)
Cow : Bull :: Mice : ?
A. Cat
B. Fox
C. Mouse
D. Dog

Q.7: Two different positions of the same dice are shown. the six faces of which are numbered from 11 to 16. Select the number that will be on the face opposite to the one showing ’12’.

A. 13
B. 16
C. 14
D. 11

Q.8: If A denotes ‘+’, B denotes ‘x’, C denotes ‘-‘ and D denotes \div

, then what will come in place of ‘?’ in the following equation ?
41 C 29 A (38 B 3) D 19 A 61 C 17 = ?
A. 70
B. 66
C. 58
D. 62

Q.9: Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term and the sixth term is related to the fifth term.
25 : 4 :: 64 : ? :: 225 : 14
A. 8
B. 10
C. 7
D. 9

Q.10: Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series ?
569, 526, 483, 440, 397, ?
A. 369
B. 340
C. 326
D. 354

Q.11: In a certain code language, ‘FLEECE’ is written as ‘EFCLEE’ and ‘OVERCOAT’ is written as ‘TOAVOECR’. How will ‘MITTEN’ be written in that language ?
A. NMIETT
B. NMEITT
C. NMETIT
D. NEMITT

Q.12: Select the correct combination of mathematical signs to replace the * sings and to balance the given equation.
31*29*43*85*5
A. +, x, =, –
B. +, -, =, \div


C. +, +, =, x
D. =, +, -, \div

Q.13: Which letter-cluster will replace the question mark (?) to complete the given series?
ZFOE, PYUA, FRAW, VKES, ?
A. KDIO
B. KCIO
C. LDIO
D. LCIO

Q.14: A paper is folded and cut as shown. How will it appear when unfolded?

CUET General Test Practice Paper

Q.15: Select the option that is related to the fifth term in the same way as the second term is related to the first and fourth term related to third term.
9 : 270 :: 15 : 450 :: 13 : ?
A. 390
B. 385
C. 380
D. 395

Q.16: How many triangles are there in the given figure?

A. 28
B. 26
C. 22
D. 24

Q.17: Select the option that represents the correct order of the correct order of the give words as they would appear in an English dictionary.
1. Vantage
2. Wherefore
3. Uplift
4. Various
5. Variety
6. Valor
A. 3, 6, 1, 5, 4, 2
B. 3, 1, 6, 4, 5, 2
C. 3, 6, 1, 4, 5, 2
D. 6, 3, 1, 5, 4, 2

Q.18: In a certain code language, ‘COMPUTER’ is written as ‘RETUCOMP’ and ‘LAPTOP’ is written as ‘POTLAP’. How will ‘BOTTLE’ be written in the language ?
A. ELTBOT
B. ELTBTO
C. ETLBOT
D. ELTTOB

Q.19: Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series ?
14, 14, 12, 36, 32, 160, ?
A. 150
B. 166
C. 154
D. 145

Q.20: Three Statements are given followed by Three conclusion numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.
Statements.
All books are copies.
No copy is a pen.
Some erasers are books.
Conclusions:
I. Some copies are erasers.
II. Some pens are books.
III. No eraser is a pen.
A. Only conclusion II follows.
B. Both conclusions I and II follow.
C. Both conclusions I and III follow.
D. Only conclusions I follows.

Q.21: Select the option that is related to the fifth word in the same way as the second word is related to the first word and the fourth word is related to the third word. (The words must be considered as meaningful English words and must NOT be related to each other based on the number of letters/number of consonants/vowels in the word)
Nut and Bold : Wrenches :: Screw : Screwdriver :: Nail : ?
A. Scissors
B. Pliers
C. Hammer
D. Axe

Q.22: In a certain code language, ‘GREAT’ is coded as ‘2015187’, ‘WORK’ is coded as ‘11181523’ and ‘GOING’ is coded as ‘7149157’. How will ‘WELL’ be coded in that language?
A. 1425431
B. 3231345
C. 1454321
D. 1212523

Q.23: Study the given pattern carefully and select the number that can replace the question mark (?) in it.

(Note: Operations should be performed on the whole numbers, without braking down the number into its constituent digits. For example, 13-Operations on 13 such as adding/deleting/multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed.)
A. 148
B. 131
C. 141
D. 137

Q.24: Three statements are given, followed by three conclusions numbered, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.
Statements:
All pencils are erasers.
All sharpeners are erasers.
All compasses are sharpeners.
Conclusions:
I. All compasses are erasers.
II. Some compasses are pencils.
III. Some erasers are compass.
A. Only conclusions I and III follow
B. Only conclusions I follow
C. Only conclusions II follow
D. Only conclusions I and II follow

Q.25: Select the combination of letters that when sequentially placed in the blanks of the given series will complete the series.
A B Z _ P A B _ K P A B X K _ A B _ K P
A. A C B Z
B. A Y Z W
C. K Y P W
D. K C Z W

Mathematics Question : CUET General Test Practice Paper

Q.26: Study the given graph and answer the question that follows.
The graph shows the number of appeared candidates and passed candidates (in hundreds) in a test from six different institutions.

CUET General Test Practice Paper
Also, the question should be “What is the average number (in hundreds ) of candidates to have passed per institution?

A. 1460
B. 1280
C. 1500
D. 1680

Q.27: A software company has only 3 divisions that have 20, 30 and 40 employees, respectively. If the working percentage of this during a weekend were 20%, 30% and 40%, respectively, then the working percentage of the entire company during that weekend was approximately;
A. 0.0032
B. 3.2
C. 0.032
D. 32

Q.28: If r+\frac{64}{r}=16

, then the value of r^4+\frac{1}{r^3}
is _________.
A. 4096 \frac{1}{512}

B. 512
C. 512 \frac{1}{4096}

D. 4096

Q.29: There are two types of milk. The price of one type of milk is 70/litre and the price of others type of milk is 50/litre. If the two types of milk are mixed, the price of new mixture will be 55/litre. Find the ratio of the two types of milk in this new mixture.
A. 1 : 1
B. 1 : 2
C. 1 : 4
D. 1 : 3

Q.30: A man completes a journey in ten hours. He travels at a speed of 21 km/h for the first half of the journey and at a speed of 24 km/h for the second half. Calculate the total distance travelled (in kilometers).
A. 212
B. 224
C. 235
D. 230

Q.31: The radii of two circles are 4 cm and 7 cm and the distance between their centres is 12 cm. Find the length of the direct common tangent to the circles.
A. 3\sqrt6

cm
B. 2\sqrt6
cm
C. 2\sqrt{15}
cm
D. 3\sqrt{15}
cm

Q.32: If p = 11, then the value of p(p2 + 3p + 3) is:
A. 1629
B. 1225
C. 1727
D. 1111

Q.33: 24 – [52-{4+10 x (-3)}] =?
A. 54
B. -54
C. -44
D. 44

Q.34: In an election, the winning candidate received 15744 votes, which are 48% of the electorate. The only other candidate received 22% of the electorate. What is the number of members who did NOT vote?
A. 9860
B. 9870
C. 9840
D. 9850

Q.35: Study the given table and answer the question that follows.
The table shows loans disbursed by five banks (in ₹crore) from 1982 to 1986.

Bank 1982 1983 1984 1985 1986
A 18 23 45 30 70
B 27 33 18 41 37
C 29 28 22 17 11
D 31 16 28 32 43
E 13 19 27 34 42
Total 118 119 140 154 203

In which of the following banks did the disbursement of loan continuously decrease over the years?
A. C
B. D
C. A
D. B

Q.36: The price of a certain laptop is discounted by 20% and the reduced price is then discounted by 20%. This series of successive discounts is equivalent to a single discount of:
A. 20%
B. 26%
C. 30%
D. 36%

Q.37: A man sells good at 4% loss on cost price but he gives 20 g instead of 40 g. What is his profit or loss percentage?
A. 84% profit
B. 92% profit
C. 82% loss
D. 92% loss

Q.38: A can do a piece of work in 12 days and B can do it in 30 days. They work on alternate days; starting with A. In how many days will the work be completed?
A. 16\frac45


B. 17\frac17

C. 16\frac47

D. 17\frac25

Q.39: Two trains each 200m long are moving in opposite directions. They cross each other in 10 seconds. If the speed of one train is 90km/h, find the speed of the other train.
A. 90 km/h
B. 45 km/h
C. 54 km/h
D. 36 km/h

Q.40: The distance travelled by a person varies directly with the duration of the journey. If the person travels 378 km in 7 hours, in how many hours will the person cover 918 km?
A. 16
B. 15
C. 18
D. 17

Q.41: A sum of ₹16,875, when invested at r% interest per year compounded annually, amounts t ₹19,683 after 2 years. What is the value of r?
A. 8
B. 7
C. 6
D. 9

Q.42: The lengths of the three sides of a triangle are 3 cm, 4 cm and 5 cm respectively. Find the area of this triangle.
A. 6 cm2
B. 12 cm2
C. 8 cm2
D. 10 cm2

Q.43: What is the least positive value of A in the number 34278A2597, which is divisible by 9?
A. 7
B. 2
C. 1
D. 8

Q.44: Study the given table and answer the question that follows.
The table shows the number of runs scored by a cricket player in different countries in different years.

Year/
Country
Country
A
Country
B
Country
C
Country
D
2018 30 45 50 38
2019 25 32 40 50
2020 25 35 38 50
2021 52 29 45 62

In which country did the player score the maximum number of runs in aggregate during these four years. taken together?
A. D
B. A
C. B
D. C

Q.45: A shopkeeper offers 25% discount on all table lamps. He offers a further discount of 8% on the reduced price to those customers who pay cash. What does a customer have to pay in cash for a table lamp of ₹2,500?
A. ₹1,725
B. ₹1,865
C. ₹2,220
D. ₹1,780

Q.46: A rectangular water tank is 1.5 m high, 3 m long and 3.5 m wide. How much water (in litres) can it hold?
A. 13520
B. 14510
C. 15750
D. 11780

Q.47: The Group leader of a group of 6 students reported that their average weight is 46 kg. when the members of the group were asked about their individual weight, 5 of them answered: 50 kg, 52 kg, 40 kg, 44 kg, 48 kg. The 6th member said, “I can’t recall my weight”. What is his weight?
A. 43 kg
B. 44 kg
C. 45 kg
D. 42 kg

Q.48: What will be the smallest natural number to be filled in the blank in the blank for the number ’23_45678′ to be divisible by 22?
A. 7
B. 1
C. 9
D. 3

Q.49: If the sum of two numbers is 25 and their product is 144, then what is the position difference between the two numbers?
A. 8
B. 7
C. 16
D. 9

Q.50: A can do a piece of work in 24 days and B can do it in 80 days. B works alone for 2 days and A works alone on the 3rd day. This process continues till the work is completed. In how many days will the work be completed?
A. 42
B. 45
C. 48
D. 44

GK Question : CUET General Test Practice Paper

Q.51: Who among the following is a famous violinist ?
A. Sajjad Hussain
B. Anushka Shankar
C. Krishna R Chaudhary
D. Nagai R Muralidharan

Q.52: The term ‘header’ is associated to which of the following sports?
A. Football
B. Cricket
C. Hockey
D. Basketball

Q.53: Identify the wrong pair with respect to different motions and their examples.
A. Periodic motion – Earth rotating on its axis
B. Rectilinear motion – A stone thrown up in the air at an angle
C. Rotational motion – Blades of a windmill
D. Oscillatory motion – A boat tossing up and down a river

Q.54: Identify the group of the periodic table to which cobalt belongs.
A. Group 6
B. Group 9
C. Group 5
D. Group 7

Q.55: Which of the following mountains is formed as a result of the compression of tectonic plates, leading to the formation of large fold-like structures on the Earth’s crust?
A. Ural mountain in Russia
B. Vosges mountain in Europe
C. Mt. Kilimanjaro in Africa
D. Harz mountains in Germany

Q.56: Which Article of the Indian constitution states that “Supreme Court to be a court of record”?
A. Article 135
B. Article 126
C. Article 129
D. Article 131

Q.57: Hariprasad Chaurasia is associated with which of the following instruments?
A. Shehnai
B. Bansuri
C. Sarod
D. Table

Q.58: How is tuberculosis spread in humans?
A. Inoculation into skin
B. Droplet infection
C. Direct touching
D. Contact with soil

Q.59: ‘Moon walk’ is an autobiography of _____.
A. Oscar Wilde
B. Marlon Brando
C. Michael Jackson
D. Anne Frank

Q.60: The Ganga plain extend between which two rivers ?
A. Yamuna and Teesta
B. Ghagger and Teesta
C. Ghaggar and Bhagirathi
D. Ganga and Teesta

Q.61: ______ is the money which is accepted as a medium of exchange because of the trust between the payer and the payee.
A. Credit money
B. Fiduciary money
C. Fiat money
D. Full bodied money

Q.62: Rajeev Janardan is an Indian classical _______ player of the Imdadkhani gharana.
A. tabla
B. flute
C. harmonium
D. sitar

Q.63: Which compound has the chemical formula CHCI3 whose melting point is 209 K?
A. Carbon telrachloride
B. Chlorophenol
C. Chloroform
D. Chloroethanol

Q.64: Nobel Prize 2022 in ____________________ awarded to Ben S Bernanke, Douglas W Diamond, Philip H Dybvig.
A. Sports
B. History
C. Economics
D. Physics

Q.65: Who won the 2022 IBSF World Billiards Championship?
A. Alok Kumar
B. Sourav Kothari
C. Ashok Shandilya
D. Pankaj Advani

Q.66: India has emerged as the largest producer of sugar in the world in October 2022. India is the ______________ largest sugar exporter in the world.
A. Second
B. Seventh
C. Fifth
D. Fourth

Q.67: What is the official name of Light Combat Helicopter?
A. Lakota
B. MD 500 Defender
C. Comanche
D. Prachanda

Q.68: Chandigarh International Airport has been renamed as _____?
A. Netaji Subhash Chandra Bose International Airport
B. Sardar Vallabh Bhai Patel International Airport
C. Shaheed Bhagat Singh International Airport
D. Guru Ram Dass Jee International Airport

Q.69: Who became the first female prime minister of Italy?
A. Giorgia Meloni
B. Giuseppe Conte
C. Julia Gillard
D. Rosemary Follett

Q.70: Who was conferred the Dadasaheb Phalke Award veteran for the year 2020?
A. Manoj Kumar
(B) Asha Parekh
(C) Shabana Azmi
(D) Saira Banu

Q.71: Who has been elected as President of Hockey India?
A. Dilip Tirkey
B. Biju Patnaik
C. Birendra Lakra
D. Dhanraj Pillay

Q.72: When is International Day for the Protection of the Ozone Layer celebrated?
A. 1st July
B. 23rd March
C. 16th September
D. 28th August

Q.73: When is International Day of Democracy celebrated?
A. 1st December
B. 21st May
C. 15th September
D. 2nd July

Q.74: Who became the winner in Asia Cup 2022?
A. Israel
B. Indonesia
C. Australia
D. Sri Lanka

Q.75 : Where is India’s 1st observatory to monitor space activity?
(A) Punjab
(B) Rajasthan
(C) Uttarakhand
(D) Maharashtra

Thanks for attempt CUET (UG) Section III Entrance Exam – General Test Model Paper for free online practice.

Answer Key : CUET General Test Practice Paper

1. (d) 2. (d) 3. (b) 4. (d) 5. (a) 6. (c) 7. (c) 8. (d) 9. (c) 10. (d) 11. (b) 12. (b) 13. (c) 14. (b) 15. (a)
16. (d) 17. (a) 18. (a) 19. (c) 20. (d) 21. (c) 22. (d) 23. (c) 24. (a) 25. (c) 26. (d) 27. (d) 28. (a) 29. (d) 30. (b)
31. (d) 32. (c) 33. (b) 34. (c) 35. (a) 36. (d) 37. (b) 38. (a) 39. (c) 40. (d) 41. (a) 42. (a) 43. (a) 44. (a) 45. (a)
46. (c) 47. (d) 48. (a) 49. (b) 50. (b) 51. (d) 52. (a) 53. (b) 54. (b) 55. (a) 56. (c) 57. (b) 58. (b) 59. (c) 60. (b)
61. (b) 62. (d) 63. (c) 64. (c) 65. (d) 66. (a) 67. (d) 68. (c) 69. (a) 70. (b) 71. (a) 72. (c) 73. (c) 74. (d) 75. (c)

For More CUET General Test Practice : CUET Sample Paper Archives

Disclaimer

The information contained in this post is for general information purposes only. The information is provided by CUET General Test Practice Paper and while we endeavour to keep the information up to date and correct, we make no representations or warranties of any kind, express or implied, about the completeness, accuracy, reliability, suitability or availability with respect to the website or the information, products, services, or related graphics contained on the post for any purpose.

Note: We do not provide any movies download links. Piracy is a serious crime. Be a good citizen and watch or download movies from genuine platforms like Netflix, Disney+Hotstar, Amazon Prime, Alt Balaji and etc..

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *